Gebiedsontwikkeling Oosterveld, Farmsum

Wijkproject kiest voor Schréder armaturen en uithouders met unieke bewonersparticipatie

Grenzend aan het natuurgebied de Eems-Dollard, helemaal in het noordoosten van ons land ligt Farmsum. Een Gronings dorpje vlak onder de haven van Delfzijl. In de loop der jaren heeft het dorp al verschillende namen gekend, van het oorspronkelijke Fretmarashem (lees: de woonplaats van Fretmar) tot het huidige Farmsum. Een groot onderdeel van de openbare ruimte in de wijk Oosterveld was aan vervanging toe, Schréder leverde hiervoor de nieuwe armaturen en uithouders in een unieke samenwerking met de inwoners. 


Oosterveld op de schop 

Wat begon met het vervangen van de riolering en de renovatie van het wegdek breidde uit tot een intensief verbeteringstraject voor de gehele openbare ruimte. Vanuit de gemeente Delfzijl (inmiddels Eemsdelta) werd er budget vrijgemaakt voor meer dan alleen de vereiste werkzaamheden aan de riolering, wegen en verlichting. Daarnaast kreeg de klimaatbestendigheid en veiligheid van de omgeving extra aandacht met meerdere groenvoorzieningen. De recent geïntroduceerde FLEXIA armaturen zaten ook in de selectie. Door middel van slim inkopen en samenwerken levert het project meer op; met beperkte overlast.

Écht een lokaal bouwteam

Dat er een sterk gevoel van samenzijn hangt in Farmsum is duidelijk. Vanaf het begin zijn de gemeente, landschapsarchitect, projectgroep, aannemer én de bewoners van Oosterveld samen om tafel gaan zitten. Tijdens ontwerpwerkgroepen en maandelijkse bewonersavonden werden alle eisen en dromen in kaart gebracht en kregen de enthousiaste deelnemers de kans om input te geven. 

Deze inloopavonden zijn onderdeel van de vernieuwende aanpak van de gemeente Eemsdelta. Interim projectleider Rients Turkstra (Turkstra Advies) was verantwoordelijk voor het proces van ontwerp tot en met de uitvoering 

Sterke mening

Betrokken bewoners zagen graag meer aandacht voor het klimaat, veiligheid en de uitstraling van de wijk. Naast nieuwe straatverlichting en meer (groene) parkeerruimte wilden de inwoners het liefst ook een moderne speeltuin. De gemeente Eemsdelta was op zoek naar een kwalitatief, duurzaam product wat de omgeving zo min mogelijk belast qua lichtvervuiling. Een aangename ervaring voor bewoners stond ook hoog op de prioriteitenlijst. Rients Turkstra erkende deze behoeftes en nam contact op met Machdor Langeweg, Sales Manager van Schréder. 

De bewoners hebben specifiek aangegeven dat ze een groter deel van het budget willen gebruiken voor de openbare verlichting. Wat zijn dan de opties die zowel voor de gemeente als voor de bewoners als acceptabel worden gezien? Daar ben ik naar gaan kijken met Machdor Langeweg (Schréder) en de landschaparchitect om valse beloftes te voorkomen. De varianten die naar voren kwamen hebben we middels een enquête en proefopstelling voorgelegd in de hele buurt.’ – Rients Turkstra (Interim projectleider Gemeente Eemsdelta)

De bewoners in het bouwteam lieten een sterke voorkeur zien voor de FLEXIA armaturen in combinatie met de FLO uithouders. Ook bleek dat de masten herbruikbaar zijn op de gewenste hoogte van 5 meter. Deze hoogte is ideaal voor de aansluiting op de uithouder en het lichtbeeld. De landschapsarchitect adviseerde het bouwteam nog een alternatieve opstelling, maar de keuze was al snel gemaakt.

FLEXIA en FLO

Het FLEXIA armatuur was net nieuw toen het project startte. De FLO uithouder is met een korte en lange uithouder getest, uiteindelijk is hier voor de lange FLO uithouder gekozen. CityTec, beheerder openbare verlichting en uitvoerende partner, zorgde onder andere voor het lichtplan en de plaatsing van de armaturen en uithouders. Beiden werkten ze al aan de projecten op het multifunctionele stationsplein van Delfzijl en de boulevard die met lage verlichting het ‘Dark Sky Werelderfgoed Waddengebied’ in stand houdt. Dit principe is ook toegepast in Farmsum. Bennie Lanting, Engineer Regio Noord, was betrokken bij het voortraject van het project: ‘In overleg met de gemeente en Schréder hebben we afgestemd wat wel en niet mogelijk is. Met de proefopstelling hebben we op voorhand problemen getackeld. Zo komt de totale uitvoering niet stil te liggen.’

Voorheen verlichtte PL-L spaarlampen de woonwijk. Met de overstap naar FLEXIA armaturen bespaart de gemeente Eemsdelta jaarlijks circa 30% energie op de openbare verlichting. De installatie is voorzien van een dimschema in beheer van de gemeente. In totaal zijn er 60 voorbekabelde FLEXIA armaturen met FLO uithouders geplaatst.

Veilig verlichte speeltuin

Het is een bijzonder project geworden. Het is toch mooi dat je een wijk een andere uitstraling kunt geven met beperkte middelen en beperkte budgetten. Het blijft duurzaam doordat we de masten hergebruiken en ze voor 95% op dezelfde locatie blijven staan.‘ laat Bennie Lanting weten. 

Naast de woonhuizen verlichten de FLEXIA armaturen ook de rand van de vernieuwde speeltuin. Rients Turkstra weet dat het een gedurfde zet was van de gemeente Eemsdelta om het budget voor de openbare ruimte uit handen te geven. Maar het resultaat mag er zijn, er is meer sociale betrokkenheid en dat geeft de leefbaarheid van Oosterveld een boost. Nu spelen de kinderen uit de buurt veilig verlicht. Het is dan ook geen wonder dat de bewoners uitermate tevreden zijn met de vernieuwde openbare verlichting. Ze genieten van het resultaat in de nu toekomstbestendige wijk die voldoet aan de eisen van de gemeente én de wensen van de bewoners. 


Ook initiatiefnemer worden? 
Neem contact met ons op. We bespreken graag de mogelijkheden met u.
 

Oosterveld
Farmsum - Nederland
Netherlands

Investitor

Gemeente Delfzijl/Eemsdelta

Partner(i)

CityTec
Turkstra Advies