Nieuwbouwwijk Drenkeling

KIO armaturen op gelijkstroom voor een duurzame nieuwbouwwijk

In gemeente Westvoorne vind je nieuwbouwwijk ‘Drenkeling’. In deze nieuwe woonwijk is er veel aandacht voor duurzaamheid. Zo krijgt de wijk geen gasinfrastructuur, zullen de rijwoningen worden uitgevoerd volgens het concept Nul Op de Meter en voor de openbare verlichting wordt gebruik gemaakt van gelijkspanning. In deze wijk zal zelfs energie worden opgewekt. Schréder mocht hier samen met CityTec aan de slag.


Direct Current en Zonnepanelen

Op verzoek van Gemeente Westvoorne heeft CityTec een innovatieve en unieke Direct Current (DC) installatie ontworpen voor de openbare verlichting in deze nieuwbouw. Ook bevat het project 26 zonnepanelen. Deze zijn geplaatst op het water, waardoor ze ook reflecterend licht van het water opvangen voor maximaal rendement. Daarnaast wordt er gebruik gemaakt van een dynamische verlichtingsinstallatie van Schréder. Hiermee is het mogelijk om dimscenario’s voor de ledverlichting in te stellen. 

Het Swyn
Rockanje - Nederland
Netherlands

Партнер(ы)

CityTec

Keuzes bij duurzame ambities

De gemeente Westvoorne heeft als ambitie de wijk zo duurzaam mogelijk te maken. Met deze wensen is CityTec aan de slag gegaan. We spraken Wilfred Akerboom, senior productmanager bij CityTec:

De gemeente vertelde open te staan voor het gebruiken van nieuwe technieken op het gebied van duurzaamheid. We zijn bij hen op bezoek geweest en hebben verteld over DC en projecten waar we dit al toegepast hebben. De gemeente was al snel enthousiast en is met ons in zee gegaan. We kozen ervoor gebruik te maken van batterijopslag en zonne-energie. De zonne-energie wordt opgevangen en ’s nachts gebruikt om de verlichting van spanning te voorzien. Dit zorgt ervoor dat lokale energie ook lokaal gebruikt wordt én voor minder belasting op het net.

Gelijkspanning versus wisselspanning

Bij een groot deel van de traditionele straatverlichting wordt gebruik gemaakt van wisselspanning. Bij dit project maken we gebruik van gelijkspanning (DC). Wilfred vertelt meer over de voordelen:

Een van de belangrijkste voordelen van DC is dat het spanningsnet veel beter beveiligd is. Hierdoor hoef je minder rekening te houden met hoge kortsluitstromen en daardoor kun je dunnere kabels gebruiken. Zodoende heb je minder koper nodig of heb je meer capaciteit met minder materiaal. Dat draagt weer bij aan de doelstelling van de gemeente op het gebied van circulariteit. Dat de veiligheid zoveel beter is, komt doordat we bij gelijkspanning, gebruik kunnen maken van een aardlekbeveiliging. Bij woonhuizen wordt deze beveiliging ook gebruikt.

Een ander bijkomend voordeel is dat gelijkstroom gebruik maakt van een ringnet. In een normaal wisselspanningsnet ligt de kabel vanaf de voedingskast langs alle lichtmasten en stopt deze bij de laatste lichtmast. Wanneer de kabel dan halverwege brak, moest eerst deze kabel gerepareerd worden voordat alle aangesloten systemen weer in werking gesteld konden worden. Dat kan soms weken duren. Bij een ringnet kan bij een storing met een paar uur omgeschakeld worden.

49
KIO LED

Schréder armaturen op gelijkspanning

In de nieuwe wijk Drenkeling zijn in totaal 49 KIO LED armaturen geplaatst. John van der Vlies is salesmanager bij Schréder en vertelt er het volgende over:

Dit armatuur blinkt uit om zijn kwaliteit en lichttechnische kwaliteiten en voldoet ruimschoots aan de vooraf gestelde criteria. Door het lage energiegebruik, de snelle installatie en het visuele comfort voor weggebruikers, sluit dit armatuur perfect aan bij dit project.

Alle verlichting is voorzien van een managementsysteem. We kunnen dus spreken van intelligente openbare verlichting. Door deze dynamische mogelijkheden kan er op ieder moment de gewenste hoeveelheid licht gecreëerd worden.