Kampus MIL - Uniwersytet w Montrealu

SHUFFLE w zrównoważony sposób oświetla kampus, zachęcając ludzi do interakcji i uzupełniając architekturę.

Przez wiele lat stara stacja kolejowa Outremont była rysą na miejskim krajobrazie Montrealu, dopóki Uniwersytet Montrealski nie przejął jej w 2019 roku, aby stworzyć nowy kampus MIL. Całkowita transformacja jest imponującym wyczynem inżynieryjnym i prawdziwym klejnotem architektonicznym dla miasta Montreal. 

Kompleks naukowy, który stanowił pierwszą fazę kampusu, został zainaugurowany 20 września 2019 roku. Obiekt o powierzchni 60 000 m2 składa się z dwóch centrów - jednego dydaktycznego i jednego badawczego - i jest domem dla ponad 200 profesorów i 2000 studentów z różnych wydziałów naukowych. Oszałamiająca nowoczesna konstrukcja posiada certyfikat LEED NC Gold i zapoczątkowała rewitalizację całego krajobrazu miejskiego, tworząc dynamiczne sąsiedztwo, w którym współistnieją życie studenckie, badania i sztuka.
 

Zrównoważony rozwój w samym sercu tego żywego miejskiego laboratorium

Zrównoważony rozwój był w centrum rozwoju i został włączony do procesu decyzyjnego, zgodnie z celami Montrealskiego Planu Klimatycznego 2020-2030. Wybierając oświetlenie dla przestrzeni zewnętrznych, zaprojektowanych jako rozszerzone strefy dla studentów, pracowników akademickich i naukowców do gromadzenia się i interakcji, ważne było zatem zainstalowanie energooszczędnego rozwiązania.
 

Estetyka zapewniająca spójną i silną tożsamość 

Deweloperzy chcieli również zainstalować oświetlenie które uzupełni współczesną architekturę i wzmocni atmosferę tego zaawansowanego technologicznie, innowacyjnego kampusu.  

Równie ważne jest, aby przestrzenie zewnętrzne - w tym dwa duże dziedzińce krajobrazowe - były jak najbardziej otwarte i przejrzyste, aby sprzyjać wymianie i nawiązywaniu kontaktów. 

SHUFFLE: zrównoważona infrastruktura o wyrafinowanym designie

Inteligentny słup oświetleniowy SHUFFLE spełnia wszystkie te wymagania. Ta estetyczna kolumna zapewnia jasne białe światło dla bezpiecznego i wygodnego nocnego krajobrazu, zużywając przy tym minimalną ilość energii. Umożliwia ludziom w każdym wieku poruszanie się z łatwością, a nawet pozostanie po zachodzie słońca, zachęcając do dyskusji i interakcji społecznych.

Dzięki nowoczesnemu, wyrafinowanemu wzornictwu SHUFFLE odzwierciedla architekturę kompleksu i wizualnie równoważy krajobraz.
 

Przyszłościowe i skalowalne rozwiązanie

Dzięki modułowości inteligentnego słupa oświetleniowego SHUFFLE, technologia wewnątrz modułów może być łatwo aktualizowana w dowolnym momencie, aby sprostać przyszłym wymaganiom. 

Kolumny można również dostosować do integracji funkcji, takich jak głośniki, CCTV, WiFi, ładowarki pojazdów elektrycznych lub czujniki, aby stworzyć prawdziwie responsywne środowisko, które spełnia potrzeby osób, które z niego korzystają. 

Integrując różne funkcje w kolumnie, Uniwersytet uchroni duże otwarte przestrzenie przed zagraceniem i zminimalizuje swój ślad węglowy.

1070 Beaumont Ave, Mount Royal
Montreal
Kanada

Partner(s)

Architekci: Menkès Shooner Dagenais LeTourneux Architectes | Lemay | NFOE architecture
Projekt krajobrazu: Projet Paysage
Inżynieria: Bouthillette Parizeau | Pageau Morel | SNC-Lavalin

Przestrzenie publiczne zawierają unikalne elementy wyposażenia miejskiego, oświetlenie podkreślające budynek i naturę, a także wyrafinowane materiały, oferując wyjątkowe wrażenia i bardzo atrakcyjne miejsce.

Projet Paysages - architekci krajobrazu

Projekt, który zdobył wiele nagród

Ta zrewitalizowana dzielnica zdobyła w Montrealu nagrody w dziedzinie architektury i inżynierii za swój wyjątkowy i innowacyjny projekt. Projet Paysage, architekci krajobrazu, zdobyli pierwszą nagrodę w konkursie "13e Grands Prix du Design" w kategorii projektowania krajobrazu.

Zespoły inżynieryjne zdobyły również wiele nagród, w tym Nagrodę Doskonałości w Architekturze 2023 przyznawaną przez Ordre des architectes du Québec oraz Grands Prix du Design 2022 w kategorii Architektura.