Central Park

Verlichting creëert een nachtelijke oase die hand in hand gaat met aanzienlijke energiebesparingen

De stad Świdnica in Polen investeert al jaren in haar infrastructuur om het stadscentrum nieuw leven in te blazen en de levenskwaliteit van de bewoners te verbeteren.

In maart 2017 lanceerde de gemeente een plan om het 100 jaar oude Central Park te renoveren en om te vormen tot een levendige open ruimte, gericht op de inwoners van de stad. Het plan was om de historische infrastructuur een nieuwe bestemming te geven en dit 12 hectare grote park nieuw leven in te blazen via een reeks schilderachtige promenades, speelruimtes en ontspanningszones.  

Bij de renovatie was het essentieel dat het park ook bij zonsondergang een veilige en gastvrije openbare ruimte bleef. De gemeente wilde een duurzaam verlichtingsplan dat niet alleen een gevoel van welzijn zou creëren, maar ook een meer divers gebruik van de ruimtes zou aanmoedigen en de verschillende architectonische kenmerken in het park zou benadrukken.

We bedachten een ontwerp met een verscheidenheid aan armaturen om een gevoel van openheid te creëren, het karakter van het park te versterken en een speelse nachtelijke sfeer te creëren. De verlichtingsniveaus zijn ingesteld om de voorschriften te respecteren en de verschillende activiteiten die kunnen plaatsvinden in evenwicht te brengen.

Het Pilzeo armatuur verlicht alle hoofdpaden en verbindt de groene en open ruimtes. Ze zijn geïnstalleerd op bruine taps toelopende masten en integreren discreet in de natuurlijke omgeving.
Het levert een zacht wit licht met een hoge CRI om kleuren nauwkeurig weer te geven, waardoor mensen zich veilig door het park kunnen verplaatsen en optimaal kunnen profiteren van het weelderige groene landschap.
Het zorgt ook voor een hoog visueel comfort. Daarnaast pakken ze de problemen aan van lichtvervuiling en lichtverspilling die een gevolg waren van de oude armaturen.

De SCULPdot verlicht de 3 loopbruggen in het park met een blauw licht. Het accentueert de strakke lijnen en texturen van de brug om ze een sterke identiteit binnen het park te geven.

De pergola's in het park worden verlicht door Terra Midi- en Trasso-schijnwerpers, waardoor gezellige ruimtes ontstaan om te ontsnappen aan de stadsdrukte en 's avonds het uitzicht en de lucht te bewonderen.

Neos LED-schijnwerpers verlichten de luifels van de bomen om hun natuurlijke schoonheid te benadrukken en een gevoel van rust te creëren. De oude stenen muren rond de bloembedden en het park worden verlicht door de Bloco LED.

Door over te stappen op deze energiezuinige LED-armaturen, zal de stad de energiebesparing maximaliseren, de onderhoudscycli verlengen en de CO2-uitstoot verlagen.

De stad is verheugd over de renovaties die het park in een stedelijke oase hebben veranderd, terwijl ze ook een zeer duurzame omgeving gecreëerd hebben.

Het nieuwe verlichtingsschema won de 2018 Best Lighting Investment Award in een wedstrijd georganiseerd door de Polish Lighting Industry Association. De vereniging merkte met name op hoe de verlichting een prachtige openbare ruimte heeft gecreëerd waar bewoners tijd kunnen doorbrengen of hun hobby's kunnen uitoefenen zodra hun werkdag voorbij is, waardoor de kwaliteit, veiligheid en levendigheid van Swidnica is verbeterd.

Central Park
Swidnica - Polen
Polen

Klant

Stad Swidnica