Centrum Valkenswaard

Valkenswaard maakt grote kwaliteitsslag in stadscentrum

Gemeente Valkenswaard is hard aan het werk om een grote kwaliteitsslag te maken in het stadscentrum. De focus ligt op vergroening, uitbreiding van de horecastrook en het verbeteren van de parkeerstructuur. En daar mag nieuwe straatverlichting natuurlijk niet bij ontbreken. MTD-architecten en de gemeente ontwierpen een plan waarin de armaturen van Schréder een mooi plekje kregen.


Project Centrum

Het gehele project centrum bestaat uit nogal wat deelfasen. We spraken technisch adviseur Erik van den Akker van MTD Landschapsarchitecten over de opbouw van het project:

We zijn begonnen aan de Westzijde van de markt met een uitbereiding van de horeca strook. Dat was toen al onderdeel van het masterplan dat we in 2015 opgesteld hebben. Van hieruit zijn we gestart met het maken van ontwerpen voor een aantal pleinen: het Carillonplein, het Kerverijplein, het Richterpad en de Corridor. Hier was het voornaamste doel het verbeteren van de parkeerstructuur. Parkeergelegenheden en groenvoorziening zijn het visitekaartje van een stad, dat moet gewoon goed zijn.

In dezelfde periode speelde ook de aanbesteding van de verlichting voor Valkenswaard.

Wij hebben een keuze gemaakt in hoe het lichtplan eruit zou moeten zien’ vertelt Erik. ‘Op basis daarvan hebben drie partijen een voorstel gedaan: Philips, Schréder en Trilux. We wilden er zeker van zijn dat het gekozen armatuur ook in de toekomst leverbaar blijft. Met behulp van technisch adviesbureau Nobralux is de uiteindelijke keuze op Schréder gevallen.

Torenstraat
Valkenswaard - Nederland
Nederland

Klant

Gemeente Valkenswaard

Partner(s)

MTD Landschapsarchitecten

Nieuwe weg

Naast parkeergelegenheid en vergroening was er nog een belangrijk onderdeel bij de realisatie van project Valkenswaard. De provincie Noord-Brabant ging namelijk de N69 aanleggen. Een 80-kilometer-weg buiten de dorpen om. Door deze nieuwe weg wordt verkeer om het centrum geleid, in plaats van dwars erdoorheen. Tom Vermue is projectleider bij gemeente Valkenswaard en zegt er het volgende over:

Door deze nieuwe weg komt er veel minder verkeer in het centrum en krijgt het zogenaamde ‘langzame verkeer’ een grotere rol. Hiermee maken we een kwaliteitsslag in ons stadscentrum.

Keuze armaturen

Bij het kiezen van de armaturen is er met verschillende punten rekening gehouden’ aldus Erik. ‘We wilden efficiënt licht, maar niet te opvallend. Licht is voor ons een ondersteuning van de rest van het plan.

De uiteindelijke keuze viel op de YOA armaturen, op verschillende masten. Aan de kant van de rijwegen zijn hoge masten geplaatst met een uithouder en in de voetgangersgebieden is gekozen voor lagere uithouders of paaltop armaturen.

Als voetganger wil je niet langs zes meter hoge masten lopen, vandaar deze keuze. Met uitzondering van de markt, daar staan masten van acht meter hoog, om een groot bereik te hebben. Op deze manier konden we de verlichting alleen aan de zijkant plaatsen en is de rest van het plein mast-vrij gebleven. Voor evenementen en de wekelijkse markt een groot voordeel.

De volgende armaturen zijn geplaatst (fase 1) of worden binnenkort geplaatst (fase 2):
Fase 1 (westzijde Markt)

  • 10x YOA Midi tbv uithoudermast
  • 8x YOA Midi met onze Lyre stirrup op een paaltopmast

Fase 2 (centrumhart)

  • 37x YOA Midi tbv uithoudermast
  • 9x YOA Midi met onze Lyre stirrup op een paaltopmast
  • 10x Albany Midi met stirrup
64
YOA Midi
17
YOA Lyre uithouder
10
ALBANY LED

YOA armatuur

Dit armatuur heeft een verfijnd en elegant ontwerp. Het draagt bij aan het creëren van aantrekkelijke en veilige plaatsen. Daarnaast draagt de YOA bij aan energiebesparing voor Valkenswaard. Tom zei er het volgende over:

De YOA pas perfect bij de uitstraling van ons centrum, echt chique!

Daarnaast zijn alle geleverde armaturen uitgevoerd met Zhaga sockets. Deze zorgen ervoor dat de gemeente nu en in de toekomst de verlichting kan aansturen. Denk aan opschalen van de verlichting bij calamiteiten of doormiddel van het licht de sfeer veranderen.

In de toekomst willen we zelfs met geluidscensoren werken. Zodat het licht in de nacht gedimd kan worden, maar aanspringt bij overmatig lawaai bijvoorbeeld. Dit dynamische systeem is daarop voorbereid.

Een kijkje nemen

Omwonenden en bezoekers van het centrum zijn overwegend positief over het project.

We hebben lage bouwhekken geplaatst zodat mensen wanneer ze willen een kijkje kunnen nemen bij de voortgang van het project. Leuk om te zien dat er regelmatig een clubje mensen staat te kijken!’ zegt Tom.

Toekomst

Het gehele project is begonnen met de pleinen aan de buitenkant om vervolgens stukje voor stukje naar het hart van het centrum toe te werken. De komende jaren worden ook de Leenderweg, Eindhovenseweg Noord en de Dommelseweg aangepakt.