MIL Kampusz – Montreali Egyetem

A SHUFFLE fenntartható módon biztosítja a kampusz világítását, mutatja az utat, elősegíti az emberek közötti interakciót, és kiegészíti az építészetet

A régi Outremont pályaudvar éveken át sebhelyként éktelenkedett a montreali városképen, amíg a Montreali Egyetem át nem vette 2019-ben, hogy felépítse itt az új MIL kampuszt. A teljes átalakulás lenyűgöző mérnöki teljesítményről tanúskodik, a helyszín ma már Montreal városának egyik ékköve. 

A Tudományos Komplexum, amely a kampusz első fázisához tartozott, 2019. szeptember 20-án lett felavatva. A 60.000m2 területen elterülő komplexum két részből áll – az egyiket tanításra, a másikat pedig kutatásra használják –, és több mint 200 professzor és 2.000 diák bázisaként szolgál. A lenyűgöző, modern épület LEED NC Gold tanúsítást kapott, és beindította a teljes városkép felújításának folyamatát azzal, hogy egy dinamikus környezetet hozott létre, ahol egymás mellett létezik a diákélet, a kutatás és a művészet.  
 

Fenntarthatóság az élő városi laboratórium szívében 

A fenntarthatóság a fejlesztés egyik alappillére volt, és a döntéshozási folyamatokban is szerepet játszott, összhangban a 2020-2030-as Montreali Klímavédelmi Terv céljaival.  A kültéri területeket úgy tervezték, hogy azok a diákok, az oktatók és a kutatók gyülekezési helyeként szolgáljanak, ezért a világítás kiválasztásakor fontos szempont volt, hogy egy energiatakarékos megoldást válasszanak
 

Esztétika az egységes, erős identitásért 

A fejlesztés során olyan világítási berendezéseket szerettek volna telepíteni, amelyek kiegészítik a kortárs építészetet, és jó hangulatot teremtenek a modern, innovatív kampuszon. 

Ugyanilyen fontos, hogy a kültéri területek – beleértve két nagy, parkosított udvart – a lehető legnyitottabbak és legátjárhatóbbak legyenek, hogy elősegítsék a kommunikációt és a kapcsolatépítést.
 

SHUFFLE: fenntartható infrastruktúra, kifinomult megjelenés 

A SHUFFLE okososzlop minden elvárásnak megfelelt. Az esztétikus berendezés erős fehér fényével garantálja a biztonságot és a kényelmet éjszaka, minimális energiafogyasztás mellett. Lehetővé teszi, hogy minden korosztály tagjai könnyedén mozoghassanak napnyugta után is, elősegítve a párbeszédet és a szociális érintkezést. 

Modern, kifinomult megjelenésével a SHUFFLE tükrözi a komplexum építészetét, és egy vizuálisan kiegyensúlyozott látképet biztosít. 
 

Egy jövőbiztos és skálázható megoldás 

A SHUFFLE okososzlop modularitásából adódóan a modulokban lévő technológiák bármikor könnyedén továbbfejleszthetők, hogy megfeleljenek a későbbi igényeknek is. 

Az oszlopokba olyan funkciók is integrálhatók, mint hangszórók, biztonsági kamerák, WiFi, EV töltők, illetve szenzorok, hogy egy valóban reszponzív környezetet lehessen kialakítani, amely megfelel az emberek igényeinek. 

A különböző funkciók oszlopokba történő integrálásával az egyetem elkerülheti a nagy nyílt terek túlzsúfolását, és minimalizálhatja karbonlábnyomát. 

1070 Beaumont Ave, Mount Royal
Montreal
Kanada

Partner(y)

Építészek: Menkès Shooner Dagenais LeTourneux Architectes | Lemay | NFOE architecture
Tájépítészeti tervezés: Projet Paysage
Mérnöki munka: Bouthillette Parizeau | Pageau Morel | SNC-Lavalin

A közterületeken egyedi utcabútorokkal találkozunk, a világítás kiemeli az épületet, a természetes környezetet és a kifinomult anyaghasználatot, így egyedi élményt kínál egy rendkívül vonzó környezetben.

Projet Paysages - Tájépítészek

Egy díjnyertes projekt 

A felújított negyed építészeti és mérnöki díjakat nyert Montrealban egyedi, innovatív kialakításáért. A Projet Paysage tájépítészei első helyezést értek el a „13e Grands Prix du Design” verseny tájépítészeti tervezés kategóriájában. 

A mérnökcsapatok is számos díjat nyertek, beleértve az Ordre des architectes 2023-as kiváló építészetért járó díját és a 2022-es Grands Prix du Design díjat építészet kategóriában.