Perrache pályaudvar aluljáró

Az egyedi világítótestek kifinomult teret hoznak létre az aluljáróban, javítva az utazás élményét

Lyon, Franciaország harmadik legnagyobb városa a gasztronómiáról, a titkos alagutakról és az emblematikus Fényfesztiválról híres, amelynek keretében minden év decemberében négy napon át díszvilágításban pompázik a város.

A félsziget közepén elhelyezkedő, történelmi pályaudvaráról ismert Perrache kerület, egy fontos csatlakozási pont a helyi közösségek számára, mivel számos belföldi és külföldi várossal biztosít összeköttetést. A város északi és déli része közötti 6 méter magas töltésen elhelyezkedő pályaudvart nemrég felújították, és jobban megközelíthetővé tették. 

A projekt részeként a pályaudvar alatt kialakítottak egy aluljárót a gyalogosok és a kerékpárosok számára, amely összekapcsolja a Place des Archives-t a Place Carnot-val, és kijáratot biztosít a város déli oldala felé. A korábban autók által használt utat átalakították egy kétsávos, 4 méter széles kerékpárúttá. 
Marc Aurelt, az Aurel Design Urbain világítástervezőjét bízta meg az Atelier Ruelle tájépítészeti iroda az átjáró megvilágításával. 
 

Az emberek és a terek összekapcsolása 

Annak tudatában, hogy egy aluljáróban az utasok egy része kellemetlenül érezné magát, Marc Aurel számára fontos szempont volt, hogy egy olyan teret alakítson ki, ahol a lakók és a turisták biztonságban és kényelemben érezhetik magukat. A világítás segítségével kívánt egy „fényűző, kifinomult belső teret” kialakítani.

69002
Lyon
Franciaország

Vevő

Lyon önkormányzata

Partner(y)

Telepítést végző vállalkozó: CITEOS
Világítási terv: Aurel Urbain Design
Ajánlatkérő hatóság: Atelier Ruelle
Fotós: Jean-Baptiste Guerlesquin

A kastélyokban látható hatalmas csillárokból merítettem az inspirációt.

Marc Aurel
Világítástervező, az Aurel Design Urbain alapítója

A Schréder SIGNATURE megbirkózott a kihívással, és valóra váltotta az elképzelést nagyméretű világítótestek kifejlesztésével, amelyek oszlopokra rögzíthetők, vagy az ívelt plafonra függeszthetők. 
 

Funkció és élmény

Amikor egy közterületet tervezünk az emberek számára, nem csupán a praktikus szempontokat kell figyelembe venni. Azon túl, hogy a berendezések biztonságos átkelést biztosítanak, fényhatásokkal járulnak hozzá a barátságos légkörhöz. A dupla hatást az alábbiakkal értük el: 

  • egy központi fényforrás, amely lefelé világít, megvilágítja a lámpaernyő belső felületét, és egyenletes világítást biztosít a talajon, segítve az emberek közlekedését 
  • LED-ek a külső gyűrűben, amelyek megvilágítják a lámpaernyő külső felületét, és változtatható intenzitású fényhatásokat hoznak létre. 

A világítótestek függesztett változatai a talajon hoznak létre kisebb fényhatásokat, ezzel fokozzák a kellemes légkört. 
 

Kihívás több szinten

Mivel három különböző méretű világítótestre volt szükség 700 és 1.000mm között, világos volt, hogy ez strukturális, műszaki és fotometriai szinten is kihívásokat fog eredményezni. 

Strapabíró, minőségi alapanyagokra volt szükség. A test 3 alumíniumlemezből áll, ami egy minőségi burkolat érzetét kelti. A testet két polikarbonát búra védi. Fontos, hogy a polikarbonát sima maradjon, és ne deformálódjon az esetleges rezgések és a hőmérsékletingadozás miatt, mivel egyenletes világítást kell biztosítania azonos színhőmérséklettel és hatékonysággal hosszú időn keresztül. Csapataink egy olyan világítótestet szállítottak, ami megfelel a projekt összes követelményének. 

Mivel a karbantartás további kihívást jelentene ebben a környezetben, úgy terveztük meg a berendezéseket, hogy az optikai egység könnyedén eltávolítható legyen, a körforgásos gazdaság elveit követve. Optikai cserecsomagokat is fejlesztettünk, amelyek könnyedén beépíthetők, csökkentve az ehhez szükséges időt és a költségeket, anélkül, hogy ez a megjelenés rovására menne. 
 

Ritmikus világítás

Öt világítási forgatókönyv határozza meg az átjáró hangulatát éjjel és nappal. Minden forgatókönyv esetében a világítás intenzitásának és irányának a változása egy-egy új perspektívát eredményez. 

A felújításnak köszönhetően az átjáró új életre kelt. Barátságos környezet jött létre, erős vizuális identitással, az utasok számára pedig hozzáférhetőbb lett, és az aktívabb közlekedésre bátorítja őket.