Willibrorduskerk

‘De nieuwe belichting is echt een toevoeging voor Mill!’

In het centrum van Mill staat de historierijke Willibrorduskerk. De kerk werd altijd al uitgelicht maar deze verlichting was inmiddels sterk verouderd. De oranjekleurige schijnwerpers waren niet alleen visueel maar ook op het gebied van duurzaamheid aan vervanging toe. 

Kerkstraat 2
Mill
Netherlands

Application(s)

Kostenpost

‘De oude verlichting rondom de kerk bracht vaak storingen met zich mee en kostte ontzettend veel energie. Jaren geleden, met de herinrichting van het centrum, is er een nieuw lichtontwerp gemaakt en is de kerk anders uitgelicht. Een stuk fraaier voor het oog, maar ook in dit ontwerp werd nog gebruik gemaakt van conventionele techniek. Hiermee waren het hoge stroomgebruik en de storingen nog niet opgelost. Met het energieakkoord waar we mee te maken hebben in ons achterhoofd besloten we het stokje weer op te pakken. We zijn gaan kijken naar ontwikkelingen, nieuwe technieken en de mogelijkheden om zoveel mogelijk energie te besparen. Dat hebben we in kunnen vullen dankzij Schréder’ aldus Freek van de Logt, medewerker infrastructuur bij CGM.

Een bijzondere samenwerking

Het enthousiasme van Freek de Logt die - in samenwerking met aannemer Dynniq - op de juiste manier zelf de armaturen heeft uitgericht, maakte dit project speciaal. Een mooie samenwerking! - Rob Megens, Area Sales Manager bij Schréder

Vlieglicht

Freek licht nog een bijzonderheid toe: ‘De Willibrorduskerk ligt geografisch gezien in een rechte lijn met vliegbasis Volkel. Het dak van de kerk is van donker leisteen. De lichtarchitect heeft het puntje van het torentje op de kerk een andere lichtkleur gegeven. Zo is het vanuit de lucht goed te zien, dat is prettig voor het vliegverkeer en ziet er mooi uit!’

6
SCULPDOT
9
SCULPFLOOD
11
TERRA Midi

Gekozen armaturen

Om aan de wensen van de gemeente te voldoen is er gekozen voor armaturen met de juiste lichttechnische en mechanische kwaliteiten die gekoppeld zijn aan een laag stroomverbruik. Daarnaast was er vertrouwen dat met deze armaturen de kerk met LED-verlichting net zo fraai of nog fraaier aangelicht zou worden dan voorheen. 

De volgende armaturen zijn geplaatst:
-    6 SCULPdot
-    9 SCULPflood 
-    11 TERRA Midi

Schijnwerpers en grondspots

De SCULPdot en de SCULPflood zijn schijnwerpers speciaal ontworpen om architecturale details en beeldhouwwerken te belichten. De SCULPdot is compact en elegant. En ontworpen zonder zichtbare schroeven aan de voorkant van het frame om de esthetiek te handhaven. De SCULPflood range is compact en stijlvol en biedt verfijnde schijnwerpers met hoogwaardige afwerking. Deze armaturen creëren opvallende lichteffecten en benadrukken de architectuur van gebouwen. 

De TERRA Midi grondspots zijn voorzien van lenzen die verschillende fotometrische oplossingen bieden: van zeer geconcentreerde lichtstralen tot zeer diffuse bundels. 

50% minder kosten

Deze armaturen met LED-verlichting leveren een grote bijdrage aan de wens van de gemeente om de energiekosten flink omlaag te brengen. Ook de onderhoudskosten zullen aanzienlijk dalen. ‘Dat merken we nu al! We zitten op zo’n 50% minder kosten, daar zijn we heel blij mee. Ook het visuele deel is erg mooi geworden. We krijgen vele positieve reacties. De nieuwe belichting is een echte toevoeging voor Mill! vertelt Freek.