A9 Noord-Holland

Duurzame en veilige verlichtingsinfrastructuur in Noord-Holland

Duurzaamheid en veiligheid. Dat is de kern van de samenwerking tussen aannemer De Jong Zuurmond en lichtoplosser Schréder. Maar liefst 11.000 verouderde lichtpunten langs diverse auto(snel)wegen in Noord-Holland maken plaats voor de geavanceerde en volledig recyclebare IZYLUM armaturen van Schréder. Een grote stap naar een duurzamere toekomst met deze slimme verlichting


De gezamenlijke inspanningen van De Jong Zuurmond en Schréder richten zich op de modernisering van de openbare verlichting binnen het beheersgebied van Rijkswaterstaat West-Nederland Noord. De samenwerking is opgedeeld in verschillende projecten, waarbij elk project zich richt op een specifiek traject, zoals de A9, A7, N9 en N99.  
 

Transformatie van verlichting binnen de infrastructuur

Elk van deze projecten heeft zijn eigen focus en planning, waarbij er wordt gekeken naar welke ‘kans’ van toepassing is.  
John van der Vlies, commercieel eindverantwoordelijke bij Schréder, vertelt hierover het volgende:

Elk project valt onder een van de twee ‘kansen’ die we hebben gedefinieerd. Kans 1 gaat over situaties waarin SON verlichting één-op-één wordt vervangen. Kans 2 is het vervangen van SOX lampen, waarbij er nieuwe verlichtingsontwerpen, posities en masten worden geïntegreerd om een optimale verlichtingservaring te garanderen.

Voor beide kansen geldt dat de energiezuinige armaturen worden geleverd met het geïntegreerde SMART Schréder EXEDRA beheerplatform en OWLET IV pucks. Deze zorgen samen voor het maximaliseren van energiebesparing, het optimaliseren van de levensduur en het terugdringen van onderhoudskosten.

 

Grootste integrale project in 70 jaar

Deze samenwerking is het grootste integrale project op de snelweg in Nederland dat Schréder in haar 70-jarig bestaan heeft opgepakt. Tot dusver zijn er ruim 4.500 armaturen vervangen voor slimme snelwegverlichting met de recyclebare IZYLUM armaruren. In projectteams worden de trajecten aangepakt en loopt de samenwerking voorspoedig. 
Van der Vlies deelt:

Dit project is een belangrijke mijlpaal in onze inspanningen voor het realiseren van duurzaamheid en veiligheid binnen de verlichtingsinfrastructuur. We maken hiermee flinke stappen naar een toekomst waarin technologieën en partnerschappen bijdragen aan een duurzamere wereld.

Naast het hoofddoel van het initiatief komen de projectgroepen aanvullende activiteiten tegen die tot nieuwe mogelijkheden leiden. Denk hierbij aan onderbelichte tunnels die niet voldoen aan de norm voor tunnelverlichting. Schréder neemt hierin een adviserende rol en waarborgt het succes van de implementatie die hieruit voortkomt. Hierdoor zijn de wegen en tunnels weer geheel up-to-date en veilig in gebruik.

 

Positieve reacties en doeltreffend resultaat voor verlichtingsinfrastructuur 

De positieve reacties op de voltooide trajecten bevestigen de doeltreffendheid van het initiatief. Op effectieve wijze wordt bijgedragen aan de klimaatdoelen, waaronder de reductie van 50% in het verbruik van de primaire grondstoffen in 2030 en het volledig circulair werken in 2050. Het project loopt op schema. Van de 11.000 armaturen zijn er al meer dan 4.500 geplaatst. De verwachting is dat het hele project in juli 2024 wordt afgerond.   

 

Meer weten over onze connected verlichtingsoplossingen?
 

A9
Noord-Holland - Nederland
Netherlands

Partner(s)

De Jong Zuurmond

Application(s)

Additional content