Boulevard Delfzijl

Verlichte poort naar de Waddenzee

Delfzijl heeft een lange geschiedenis als havenstad aan de Waddenzee. Al in 1303 wordt de naam ‘Delfzijlen’ voor het eerst genoemd, verwijzend naar de sluizen (zijlen) in de Delf. Door de jaren heen is de haven steeds verder geïndustrialiseerd, waardoor stad en zee van elkaar gescheiden raakten. Met project Marconi Buitendijks verbindt Delfzijl opnieuw haar centrum met de Waddenzee.

De grote wens van project Marconi Buitendijks was om recreatie, toerisme en leefbaarheid in het gebied te vergroten. De gemeente Delfzijl, Ingenieursbureau Invra Plus, CityTec en Schréder ontwierpen een uniek lichtplan voor dit bijzondere gebied. Dit alles onder de strikte eisen die het Dark Sky Werelderfgoed Waddengebied stelt.

Licht in de duisternis
De gemeente Delfzijl heeft te maken met bodemdaling en stijging van de zeespiegel. De barrière tussen water en land moest hoger, maar er diende wel rekening te worden gehouden met het ecologische aspect. Erik Zandvoort, eigenaar van InVra Plus Civieltechnisch Advies & Management vertelt: “Het Waddengebied behoort tot één van de donkerste gebieden van Europa. Het behoud van deze duisternis is van groot belang voor mens en dier.”

Vennenplein
Delfzijl - Nederland
Netherlands

Customer

Gemeente Delfzijl

Partner(s)

Ingenieursbureau Invra Plus
CityTec

Project Marconi Buitendijks bestond uit drie fasen: de aanleg van de boulevard op de zeedijk, de aanleg van een verhoogd zandstrand én het realiseren van een nieuwe brug die het centrum met het Waddengebied verbindt. Er is een heel nieuw gebied ontwikkeld.

Centraal stond de reconstructie van het authentieke Delfzijl centrum en haar verbinding naar de Waddenzee. Daarbij zijn op het vernieuwde Venneplein unieke armaturen geplaatst, welke de pakkende naam ‘De Zilvermeeuw’ dragen.

De lichtmasten ‘De Zilvermeeuw’ lijken qua model en coating op een zilvermeeuw. De zon reflecteert op de diverse kleuren in de laklaag. Dit geeft een prachtige schittering die waar te nemen is met het menselijke oog.

Sven Erik Zandvoort
InVra Plus

Ook de Diekloper, de nieuwe brug die het centrum met het Waddengebied verbindt, is voorzien van kunstzinnige verlichting. In de handrails naar- en op de brug is duurzame LED-verlichting verwerkt. De plaatsing zorgt niet alleen voor een efficiënte plaatsing van de armaturen maar geeft bovendien een zeer mooi lichtbeeld af.

Op de boulevard is gekozen voor lage verlichting die de natuurlijke omgeving van dieren in het Waddengebied zo min mogelijk verstoord en het ‘Dark Sky Werelderfgoed Waddengebied’ in stand houdt.

“Het robuuste van de haven komt terug in dit ontwerp. Ze passen dan ook perfect in deze omgeving.”, zegt Machdor Langeweg van Schréder: “Wat ik heel mooi vind is dat je de molen van Delfzijl ziet als je midden op de ‘Diekloper’ brug staat. Het geeft een prachtig effect als ‘s avonds de verlichting aan gaat. Iedere keer geniet ik opnieuw van dit lichtspektakel.”

Verlichte poort naar Waddenzee Werelderfgoed
De kustzone is ingrijpend veranderd en heringericht. Het stadstrand is vergroot en de boulevard is toegankelijk voor fietsers en wandelaars. Bewoners uit Delfzijl hebben een mooi plek erbij gekregen. De samenwerking in dit grootschalige project is uniek te noemen.
Alle betrokken partijen namen deel vanuit hun eigen expertise en waren vanaf het eerste ontwerp zeer betrokken. Het eindresultaat? Delfzijl is weer een stad aan zee met een verlichte poort naar de Waddenzee.

Ook op zoek naar een unieke oplossing?
Schréder STUDIO - onze in-house designservice - gaat de uitdaging aan en ontwerpt specifieke oplossingen die aan dezelfde hoge eisen voldoen als onze standaard armaturen.

Terwijl Schréder STUDIO vooral draait om het ontwikkelen van uw op maat gemaakte armatuur, is Schréder SIGNATURE creatiever en levert het iconische oplossingen om uw stad te verlichten. Ons team van experts kan een armatuur, lichtmast of een andere verlichtingsstructuur ontwerpen om uw ideeën tot leven te brengen, het unieke karakter van uw stad te weerspiegelen en uw ruimte te verfraaien.

Toegepaste armaturen 
Om aan alle wensen te voldoen is er gekozen voor armaturen die bestand zijn tegen verschillende weersinvloeden, de natuurlijke habitat niet verstoren en qua ontwerp passen in de omgeving. Niet alle armaturen voldoen standaard aan deze strenge eisen. Er is gekozen voor armaturen die niet vaak in Nederland toegepast worden. De PHAROS BOLLARD en de ALINEA HANDRAILS zijn in Engeland gemaakt. Daarnaast staan op de boulevard acht stuks SCULPFLOOD.

In de brugleuning is verlichting geplaatst die werkt op laagspanning van 24 tot 30 volt, wat zelfs bij rechtstreekse aanraking volledig veilig is voor mens en dier. De armaturen zijn in de stalen leuning van de brug met veel precisie ingebouwd. Hans Schnieders, installateur bij Citytec: Schréder heeft een top armatuur ontwikkeld voor installatie in de brugleuning die bedreven kan worden op gelijkspanning.” Door gebruik van een DC-installatie hoeft spanning niet nog een keer omgezet te worden. Dit resulteert in minder verlies en het gebruik van minder materiaal, zoals koper.

In dit project zijn de volgende armaturen toegepast:
•    PHAROS BOLLARD
•    ALINEA HANDRAILS
•    SCULPFLOODS
•    POSS in lichtmast De Zilvermeeuw

Meer informatie over één van bovenstaande producten? Neem contact met ons op.